Hallå_svart_800x100px

5 tips för bättre bilder i sommar

5 tips för bättre bilder i sommar


Sommaren är fotograferandets tid. Vi kopplar av med familj och vänner och gör nya upplevelser som vi vill minnas och visa för andra. Trots bra tekniska förutsättningar blir inte alltid bilderna som vi har tänkt oss. Våra hjärnor skärmar av och lägger in känslor på en upplevelse medan kameran är en maskin som krasst fångar allt det du riktar den emot. Men här är några enkla och bra tips för bättre bilder som jag fick till mig när jag gick på fotoskola innan kameran fanns i alla mobiler och som är lika aktuella idag.
 
1. Tänk på bakgrunden
En lugn bakgrund gör att ditt motiv träder fram tydligare. Ta några steg åt sidan, böj dig ned, försök komma högre upp eller, om det går, flytta på ditt motiv mot en lugnare bakgrund.
 

2. Använd dig av gyllene snittet
Redan de gamla grekerna förstod sig på hur man skapar bra bildkomposition genom gyllene snittet. Dela in bildytan i 3:e-delar, både horisontellt och lodrätt. I till exempel en landskapsbild placerar du bildytan så att du får 1/3 himmel och 2/3 landskap. I en landskapsbild där du vill ha med människor placerar du dem på en 1/3 av bildytan till vänster eller höger. Självklart kan de stå i mitten men då tappar du kanske upplevelsen av landskapet.
 

3. Gå nära
Våga gå nära, även om det är porträttbilder. Du fyller hela ytan och bilden blir mycket intressantare. Små detaljer kommer fram som du kanske inte ens såg när du tog bilden.
 

4. Skapa ögonkontakt
Vi hungrar efter ögonkontakt, även i bilder. Försök att ha kameran i ögonhöjd på den du fotograferar och placera ögonen lite högre upp i bildytan, se om gyllene snittet ovan. Är det barn eller en hund så får du gå ned på knä. Det uppskattas och brukar ge mycket bättre bilder. Ska du fotografera två personer och någon känner sig obekväm är ett bra alternativ att låta de titta på varandra och fånga deras ögonkontakt istället. Kan bli riktigt fint.
 

5. Fånga ögonblicket
Gör inte fotograferandet till en ”måste ställa upp stund” för de du vill fotografera utan försök fånga ögonblicket. Ta bilder när de är sysselsatta med något och inte märker att du har dem i fokus. Det måste inte vara ögonkontakt för att en bild ska bli intressant.
 

Trevlig helg och lycka till med dina bilder!

Per Wetterborg
 

Kommentera gärna:

  • Per Wetterborg • 24 maj 2017 11:37:42
    Tack Ewa :)
  • Ewa • 24 maj 2017 11:08:35
    Vilka fina tips Per! Ska tänka på dom när jag plåtar i sommar :)
    Kram Ewa

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln

-